Direktlänk till inlägg 6 juli 2010

Inkludering - är skolans värld för alla??

Av Anna - 6 juli 2010 11:24

I ett nyligen publicerat inlägg från Autism & Aspergerförbundet kan man läsa följande:

 

Pressmeddelande från Autism- och Aspergerförbundet 2010-06-10

Elever med Aspergers syndrom far illa i skolan

6 av 10 elever med Aspergers syndrom kan inte vara i skolan på grund av situationen i skolan. Brister i stöd och anpassning gör att eleverna, som ofta har en god begåvning, inte får samma möjlighet som andra att tillgodogöra sig kunskap eller att nå skolans kunskapsmål.

Det alarmerande resultatet framkommer i en medlemsenkät som Autism- och Aspergerförbundet låtit göra bland föräldrar till barn med autism, Aspergers syndrom eller autismliknande tillstånd.

 

- Enkätsvaren visar tydligt att skolan inte klarar att ge rätt stöd till elever med Aspergers syndrom eller autism.  Enkäten visar också att många föräldrar hotas med vite för att deras barn inte är i skolan.

- Kunskapen om pedagogik och arbetssätt finns, men den finns sällan där den bäst behövs, ute i skolorna, säger Eva Nordin-Olson, ordförande i Autism- och Aspergerförbundet.

 

Skolverket har i en egen rapport nyligen konstaterat att skolorna är utelämnade i sitt arbete med elever med Aspergers syndrom och att det i stora delar saknas kunskap ute i skolorna om hur man kan skapa en bättre skolsituation för de här eleverna.

 

-Det är en helt oacceptabel situation där många elever inte får möjlighet att fullfölja sin skolgång. Nu kräver vi att en gedigen kunskapssatsning görs på skolans personal, något vi också framför i en skrivelse till utbildningsmininster Jan Björklund idag, säger Eva Nordin-Olson.

 

Jonathan börjar förskoleklass i en "vanlig" skola den 19 augusti. Det är en skola som har viss erfarenhet av barn med autism, de har en elev som  går där nu och en till som nu lämnat skolan och gått vidare till  högstadiet. I vår stad finns inte så mycket till alternativ än just vanlig skola. För vissa har det gått jättebra att inkluderas, för vissa har  det varit katastrof, fick vi höra på en av de anhörigträffar vi varit på genom den lokala autismföreningen. En mamma berättade att  hennes son varit hemma i 1,5 år innan de  fick klart med en specialskola dit han skjutsas 6 mil härifrån eller så.


Min goda internetvän Linda, tillika grundare av Kommunicerande Samspel och Äppelklyftigs förlag, har sett inkludering på lika villkor under den  period som de bodde i USA. Hennes son med DS fick ett utmärkt bemötande och en inkludering värd namnet.


För er som är intresserade så finns en bok om inkludering i Sverige att ladda ner  på hennes hemsida:

http://21.appelklyftig.com/


Tror inte man kan lägga upp filer här, har i alla fall inte hittat hur man gör... Så gå därför in på hennes sida om ni är intresserad av ämnet och  ladda ner filen - alldeles gratis rapport som heter "Därför Inkludering" av Birgitta Andersson och Lena Thorsson.


Ett citat som  väcker något inom mig kan man  läsa i förordet till boken:


Vitsen med en skola för alla är just att den tillåter olikheter och rymmer

mångfald. En demokrati bygger på olikheter, på en respekt och glädje

över att det finns olikheter, medan en diktatur inte tål olikheter. Kärnan

i en demokrati är att man tillvaratar olikheterna och mångfalden.”

Ruth Bauth f.d rektor på Örtagårdsskolan i Malmö

 

Jag skriver mer ur boken senare för jag kom på ett par andra saker längs vägen  som jag måste delge:

 

Gunilla Gerland uttryckte detta så väl i den film vi fick se om autism, på habiliteringen, "Särbehandla mig då jag behöver det." Många har lätt att anpassa skolan till rörelsehindrade elever, men för att anpassa skolan till barn med neuropsykiatriska funktionshinder så behöver vi anpassa även oss själva och släppa på våra förutfattade meningar om hur det ska vara ibland. En pojke, än så länge utan diagnos men  kanske har Asperger, hade svårt att sitta stilla och lära sig olika saker. Hans mamma, som var en  mycket klok mamma, berättade att när  hon läste godnattsaga för honom så gick han runt i cirklar i rummet. Det var så han lärde sig bäst - att sitta still var en mardröm för honom. Hans äldre lärare vägrade att  tillgodose dessa behov - i skolan ska man sitta still i sin bänk. Om det hade varit en elev med ett annat fysiskt funktionshinder (ryggskada el. dylikt) som var tvungen att stå så hade man ordnat ett bord så att han kunde stå, men att  ordna en ståpulpet för en sådan sak gick ju inte... Hur mycket har inte "ska man" eller "så gör vi här" ställt till det för des om tänker och är annorlunda?


Samma mamma och samma kille försökte få  läraren att tillgodose killens behov av extra matematik. Läraren skickade hem extra läxor och ville  att föräldrarna skulle läsa extra med honom. Mamman visste att det fanns en liten grupp som fick gå iväg (3 barn) för att läsa extra svenska. Hon frågade om inte hennes son kunde få gå iväg med dem, för hon visste att det enda han behövde var en litet mindre grupp så han kunde koncentrera sig bättre, men det kunde inte komma på frågan för det var  en grupp för svenska... Istället fortsatte hon att skicka med extra läxor - flera varje vecka - och inte stödja på annat sätt...


Det vore bra  om samhället och skolans värld vore litet mer öppna för människors olikheter och inte förväntade sig att alla ska vara och  klara saker på samma sätt, eller på  det sätt som förväntas att man  ska i skolan. Är det något jag lärt mig på den här resan så är det att olika människor lär sig på olika sätt men alla kan lära... Och alla borde ha samma möjlighet att få en likvärdig plats i skolan och i samhället. Där är vi - tyvärr - långtifrån än. Att förstå och tillstå att personer med neuropsykiatriska funktionshinder ofta har specialiteter och färdigheter som går långt utöver det normala - i områden som matematik, musikalitet, data (http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/samhalle/har-ar-autism-en-tillgang_377864.svd) eller varför inte supersimmaren från Australien, Michael Phelps, som tog 8  guld trots (eller kanske tack vare) sin ADHD (http://www.addadhdblog.com/michael-phelps-olympic-swimmer-has-adhd/#86420) ?! Hur svårt kan det vara... men det krävs av oss ett öppet sinne och kunna tänka utanför boxen som är vår ram om vad som är Ok och inte...?


Själv är jag övertygad om att min Jonathan har en färdighet som är utöver det vanliga. Till vår hjälp har vi en musikpedagog som tror att Jonathan har bra gehör och som nu hjälpt oss att försöka få in honom på Musikskolan till hösten. Han sa att Jonathan uppvisat en otroligt bra rytmkänsla när han haft musik med dem i förskoleklassen. DET är roligt att höra. Hoppas på att han får förutsättningar och möjligheter att tillvarata det!


Nu måste jag göra lunch till  barnen...


Kram på er

Anna

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna - 25 januari 2017 20:25

Jonathan, 13, ville bara ha en tandkräm – då grep främlingar inhttp://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Kxj9o/jonathan-13-ville-bara-ha-en-tandkram--da-grep-framlingar-in    Från djupet av våra hjärtan <3 TACK!    ...

Av Anna - 14 februari 2016 16:07

  TANDOPERATION   Våra erfarenheter av utdragning av tänder eller operation av tänder för Jonathan har varit långt ifrån god.   Jonathan har gått hos Pedodontin, som är specialisttandläkare på sjukhuset för barn som har tandläkarskräck och/...

Av Anna - 31 december 2014 11:35

Jonathan fick världens bästa nyhet igår. Roller coaster tycoon World kommer ut våren 2015 till PC. Ser riktigt häftigt ut:https://www.youtube.com/watch?v=bkYDqYcyEU0   Ha ett riktigt Gott Nytt År allihopa Kram Anna ...

Av Anna - 29 november 2014 13:50

Det har varit en turbulent höst, som på ett sätt gått lättare än jag trodde - för jag befarade det värsta. All personal kring J byttes ut på skolan. T.o.m. hans resurs sedan 6,5 år tillbaka... Det finns mycket att säga om tillvägagångssättet, och d...

Av Anna - 23 augusti 2014 19:30

Follow my blog with Bloglovin

Presentation


Bloggen handlar om autism och IBT, intensivträning. 2010 gav jag ut Boken om Jonathan, en lång väg till diagnos autism
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9163371634

Fråga mig

26 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Annas Gästbok

Följ bloggen

Följ annahelena70 med Blogkeen
Följ annahelena70 med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se