Alla inlägg under april 2011

Av Anna - 8 april 2011 19:51

Igår kväll var det trumlektion igen och på nytt fick jag känslan av magi. Något händer med Jonathan i det rummet. Han liksom skiner inifrån och jag förstår litet av det här med auror även om jag inte fått den gåvan att se dem. En gång för länge sedan läste jag en bok av Torey Hayden som heter "Vackra barn" och hon pratar om det skimmer som omger barn med särskilda behov... Jag ser det hos Jonathan när han spelar trummor. Han är så fokuserad på trumlärarinnan gör och följer hennes olika slag på trummorna med sån inlevelse och sån närvaro i det han gör. Alltid i takt alltid något nytt hon prövar med honom. Och han följer henne... Det är så underbart att se hans inre väsen för denna lilla stund. Hans talang är som att finna en diamant i en hög med gråsten, en nål i en höstack, ett underbart härligt mirakel... Kram på er alla i vårsolen som lyst över oss idag! /Anna


ANNONS
Av Anna - 5 april 2011 18:34

Idag, just nu, är vi i en brytpunkt. I den nya skollagen ska barn med bara autism gå i normal skola. Jag kan tycka att det är bra, för jag tror inte på faktaböckerna jag läste när Jonathans diagnos var ny, där det står att 75-80% har också utvecklingsstörning. Jag tror att många har talanger och IQ som är högt, såsom Jonathan, inom vissa områden - där de ligger högt över sina jämnåriga. Därför kan jag tycka att det är bra att de ska in i normala skolan. Frågan är bara - kan skolan möta dem?? Här är ett TV-inslag om detta gällande Borås, där reportern kunde ha varit ännu mer påååå - för Borås har idag inget  alternativ för normalbegåvade med autism. Integrering är grundtanken - frågan är för vem den är bra?? När det fungerar så är det bra, när kunskap och utbildning finns så är den suverän. Men, när integreringstanken drivs av ekonomiska skäl, då blir jag ledsen i ögat... Och inget alternativ finns i vår stora stad med över hundratusen invånare.


http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_boras?title=barn_med_autism_tvingas_ur_sarskolan&videoid=1327686

Min sons utveckling och framsteg ger  mig hopp. Föräldrar som pratar om sina barn som blivit sååå mycket bättre av olika metoder, det ger mig hopp. Är det fel att bringa hopp till andra föräldrar?! Jag kan inte tycka det för jag ser mirakel varje dag och varje vecka. Så här kommer litet länkar med hopp för barn med autism:

http://www.autismtreatmentcenter.org/contents/reviews_and_articles/autism_and_the_myth_of_false_hope.php

http://behandlaautism.nu/ 

http://blogg.passagen.se/sannaehdin/entry/autism_det_finns_hopp

http://www.freewebs.com/marika71/apps/blog/show/359675-7-s-att-hj-a-ditt-autistiska-barn

Kram på er alla som tror på olika metoder därute

Fortsätt jobba och hoppas


Anna

ANNONS
Av Anna - 4 april 2011 22:30

Jag har de senaste kvällarna läst in mig litet på Intensivträning för äldre barn. Bl.a hittade jag Urkraft mother warriors intressanta blogg:

http://blogg.passagen.se/urkraft/category/4+Beteendetr%C3%A4ning


Bl.a skriver hon att:

"

Aftonbladet skriver idag om beteendeterapi vid autism, och om de fantastiska resultat som uppnås med så kallad IBT (Intensiv beteendeterapi el. Lövåsmetoden).

En väninna till mig, tillika mamma som tränat IBT under längre tid än jag (vi har ju precis börjat men märker tydliga resultat direkt - även från min sida som förälder, jag lär mig att umgås med mitt barn på ett både förstående, pedagogiskt och lekfullt vis) kommenterar här artikeln:

"Jätteroligt att de skriver om det! Men de hade missat de senaste rönen:

Ålder eller IQ spelar inte så stor roll som man tidigare trott för framgång med metoden. Barn som börjat vid 7 års ålder har blivit helt normalfungerande.

Många barn får också en diagnos om utvecklingstörning trots att det är väldigt svårt att egentligen bedöma IQ hos barn med autism eftersom testen helt enkelt inte är utvecklade för dem. Enligt en färsk undersökning höjde 89 % av barnen som tränade på det här sättet sin IQ, och hälften av dem höjde den med mellan 15 och 50 steg!

Det här är viktiga detaljer eftersom det kan motivera föräldrar – och förhoppningsvis beslutsfattare – att låta även äldre barn få ta del av den här metoden."


Förhoppningsvis tar beslutsfattare fasta på dessa rön och låter även äldre barn få tillgång till IBT med handledning. Jag har personligen inte hunnit fördjupa mig i träningen än men har flera gånger haft den stilla undran över varför man satt åldersgräns på behandlingssättet.

En del är föräldrar är oroliga för att det skapas ett stelt umgänge med barnet och att det fostras in fyrkantiga mallar. Jag skulle vilja påstå att träningen, tillsammans med eget förhållningssätt, blir vad man gör den till. Det finns stort utrymme för fantasi, kreativitet och lekfullhet. Jag kan i alla fall redan efter kort tid känna att jag blivit en "bättre" förälder och att vi fått en mer givande umgängesform tillsammans"


Jag har varit inne på Lovaas hemsida men inte hittat så mycket skrivet om detta.

Länk: http://www.lovaas.com/blog/archives/13-A...with-Autism.html


Jag hittade dock ett underbart citat bland kommentarerna till artikeln ovan:


We do not recall the exact date or location of this now well-known quote, but we believe it was at a conference in the '90s. Dr. Lovaas said the following:

"If a child cannot learn in the way we teach, we must teach in a way the child can learn."


Tänk om någon lärare, någon skola kunde ta upp det som ett citat som gäller för deras undervisning! Då har vi kommit en liten bit på väg. Hur många barn och elever har fått höra att det måste vara deras fel, för inte kan det vara fel på mig som lärare när X barn lär sig och inte just den här eleven? Då kanske även lärare får ändra sitt förhållningssätt anpassa och lära om. Önskar att de såg och utvärderade metoden som en kompletterande pedagogisk form, som ett sätt att lära elever med svårigheter inom kanske inte bara autism utan med andra särskilda behov, att lära sig det skolan försöker att undervisa. Jag tror nämligen att metoden IBT inte bara fungerar bra på andra NPF-funktionshinder utan också på barn som är äldre än 5 år. Jonathan var 5,5 år när han började IBT och har utvecklats så enormt mycket och fortsätter att utvecklas (och fortsätter tränas både i skolan och hemma). Jag vill verkligen att alla barn ska ha möjligheten att utvecklas till sina bästa jag!


Kram på er alla


Anna

Presentation


Bloggen handlar om autism och IBT, intensivträning. 2010 gav jag ut Boken om Jonathan, en lång väg till diagnos autism
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9163371634

Fråga mig

26 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Annas Gästbok

Följ bloggen

Följ annahelena70 med Blogkeen
Följ annahelena70 med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se