Direktlänk till inlägg 7 maj 2011

Känslan av att kunna hjälpa andra

Av Anna - 7 maj 2011 19:11

Jag har nyss avslutat ett härligt samtal. För en tid sedan hjälpte jag en god vän med sin vårdbidragsansökan. Igår kom beskedet - de får helt vårdbidrag för sonen. Jag blir så glad, för de förtjänar verkligen detta. De jobbar hårt med sin son och jag vet att de inte alltid haft det lätt... Och i mitt hjärta känns det skönt att jag har kunnat hjälpa till - i det jag kan en liten del om och håller på att skriva en bok om tillsammans med en annan Anna - vårdbidrag för barn med autism. Att dela med sig av sin kunskap så att det hjälper någon annan är för mig den yttersta belöningen. Inuti mig är det detta som är det viktiga för familjer med funktionshinder - att de får hjälp att orka, för att träna, för att klara av vardagen eller med något så konkret som en vårdbidragsansökan. För det är förutom alla utredningar och andra jobbiga undersökningar också en jobbig bit. Inte bara ska man fylla i blanketter rätt utan man ska också försöka beskriva sin vardag och sitt barn - hur det skiljer sig mot ett normaltillstånd. Vad då normaltillstånd, normalt barn?! HUR ska man veta om det är normalt att klippa tånaglarna på sitt barn när det sover för att de inte klarar av känslan i vaket tillstånd, eller att klämma in tandkräm i den gamla tandkrämstuben för att de slutat tillverka den sorten och bytt smak på den nya förpackningen? Är barnets utbrott normala - skriker alla barn i en timme för att man svängt fel i rondellen på motorvägen (och inte åker förbi Leos lekland som barnet siktat in sig på)?? HUR ska man veta när det bara finns ett normaltillstånd - sitt barns? För oss som har syskon till barnet är det kanske lättare att jämföra, men inte alltid...


Själva processen med vårdbidrag är jobbig - för det man beskriver är inte utveckling utan det mest jobbiga av allt - hur långt ifrån ens barn är gentemot normala barn i samma ålder. En jämförelse jag oftast inte gör i vardagen, för det skulle sänka mig och Jonathan och är inte rättvist mot honom. För han gör framsteg VARJE DAG, och jag vill se de framstegen - inte hur mycket han skiljer sig från sina klasskamrater Amanda och Marcus - utan för den han är - min unike specielle och underbare son... Därför är vårdbidragsansökan så jobbig tycker jag - det är så negativt, samt att man måste söka om det vartannat år. Varför? Det står ju i läkarintyget att det är ett livslångt funktionshinder?! Och de som har barn med Downs syndrom får det beviljat tills barnet är 19 år, har jag hört... Varför får inte vi det för våra barn?!


Många funderingar, men ikväll ler mitt hjärta. Jag har hjälpt till litet för att någon ska få det litet bättre - en skön känsla! Stor kram till dig E - ni har gjort det bra!! Och bra för er son också!


Kram alla

Anna

 
 
Ingen bild

Irene

7 maj 2011 19:45

Härligt jobbat Anna! Som sagt, kul att få hjälpa någon annan i samma sits!På måndag ska jag lämna över en massa små bilder till en ny bekant vars dotter nu är nio år och inte har något tal alls, förutom mamma och pappa. De får ingen hjälp och ingen utredning har gjorts, men föräldrarna misstänker att hon har autism och sen har hon svår epilepsi. Så nu ska hon få ärva bilder för att kunna börja med Pecs. Hoppas att hon på det sättet åtminstone ska kunna göra sig förstådd med bilder! Härligt att få hjälpa till!

 
Ingen bild

Anna

7 maj 2011 21:25

Härligt och "grattis" till E ;)

 
Ingen bild

Anne

8 maj 2011 17:52

Generöst av dej att hjälpa andra! Jag tycker det är hoppingivande att läsa din blogg också! Vi ska ansöka om vårdbidrag igen nu och den här gången blir det ju med dubbla diagnoser (autism och lindrig utvecklingsstörning). Det är precis som du säger så tråkigt att leta skillnader på vårt barn och jämnåriga. Vi vill ju glädjas åt hans framsteg. Soliga vårhälsningar från Njurunda!

 
Ingen bild

Evelina

8 maj 2011 20:53

T A C K <3
för all tid du la på genomläsning, inputs & feedback, det är/var guld värt.
Ser verkligen fram emot att träffa dig IRL nån´ dag framöver.
Håller tummarna för er på måndag
kram / Evelina

Anna

9 maj 2011 19:04

TACK för den fantastiska blomman, nallen och chokladen! Jag är bara glad att ni fick det ni förtjänar!
Stor kram Anna

 
Ingen bild

Cia

10 maj 2011 15:46

Grattis till E. Så skönt för er, vi är mitt i processen just nu och väntar besked.
Jag har skickat ett mejl till dig Anna :-)

 
Ingen bild

AnnaHelena70

11 maj 2011 10:00

Cia - vi hörs av ikväll om du kan då! Har läst in mig mer på området föräldraansvar... Håll ut! Kramis från Anna

 
Linda S

Linda S

12 maj 2011 15:37

Jag känner en med Downs syndrom som fått beviljat till vuxen ålder. Alla vi andra söker om och om igen... För många minskar vårdbidraget dessutom med ålder trots att arbetsinsatsen snarare ökar... Vi väntar på besked nu.

http://21.appelklyftig.com

 
Ingen bild

AnnaHelena70

12 maj 2011 17:32

Men Linda, det visste jag inte. Fast mina uppgifter är ju från en som har en nu vuxen son med DS. Så de drar ner för er också?! Mycket märkligt.

Säg till när du får besked, framför allt om dom minskar det för er. Håller nu på att läsa in mig på föräldraansvar - FK använder det HELT fel. Och bidraget borde ju snarare öka - det skiljer ju mer och mer gentemot jämnåriga, inte sant?!

Kram

 
Mib

Mib

14 maj 2011 11:48

Ja just det där att bara beskriva svårigheter är så himla jobbigt. Jag minns första gången jag sökte, så var det så himla jobbigt att skriva allt och sen ringde ändå handläggaren hem och ställde en massa frågor och "tyckte" en massa om att så kan minsann "vanliga" barn göra också.... Suck! Men visst är det en härlig känsla att kunna hjälpa andra.
Kram!

http://mibfilosoferar.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna - 25 januari 2017 20:25

Jonathan, 13, ville bara ha en tandkräm – då grep främlingar inhttp://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Kxj9o/jonathan-13-ville-bara-ha-en-tandkram--da-grep-framlingar-in    Från djupet av våra hjärtan <3 TACK!    ...

Av Anna - 14 februari 2016 16:07

  TANDOPERATION   Våra erfarenheter av utdragning av tänder eller operation av tänder för Jonathan har varit långt ifrån god.   Jonathan har gått hos Pedodontin, som är specialisttandläkare på sjukhuset för barn som har tandläkarskräck och/...

Av Anna - 31 december 2014 11:35

Jonathan fick världens bästa nyhet igår. Roller coaster tycoon World kommer ut våren 2015 till PC. Ser riktigt häftigt ut:https://www.youtube.com/watch?v=bkYDqYcyEU0   Ha ett riktigt Gott Nytt År allihopa Kram Anna ...

Av Anna - 29 november 2014 13:50

Det har varit en turbulent höst, som på ett sätt gått lättare än jag trodde - för jag befarade det värsta. All personal kring J byttes ut på skolan. T.o.m. hans resurs sedan 6,5 år tillbaka... Det finns mycket att säga om tillvägagångssättet, och d...

Av Anna - 23 augusti 2014 19:30

Follow my blog with Bloglovin

Presentation


Bloggen handlar om autism och IBT, intensivträning. 2010 gav jag ut Boken om Jonathan, en lång väg till diagnos autism
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9163371634

Fråga mig

26 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Annas Gästbok


Skapa flashcards