Direktlänk till inlägg 10 januari 2013

Diskriminering pågår...

Av Anna - 10 januari 2013 19:27

Jag brukar inte vara politisk men när det gäller mina barn och dess rättigheter blir jag till en rasande tiger.


Jag har under en tid följt Torolf, lokföraren som efter 28 (!!!) prickfria år pga att han talade om sin Aspergerdiagnos, inte fick vara lokförare längre. Jag citerar här nedan två inlägg från Victorias ADHD-npf-blogg:
http://bloggmalplace.wordpress.com/

Npf-tåget – mot diskriminering.

Det räcker nu. Vi måste stoppa diskrimineringen av personer med neuropsykiatriska diagnoser innan fenomenet breder ut sig ännu mer.

Vi med npf är de nya färgade, resandefolk och homosexuella. Vi kommer förpassas längst bak på bussen, förföljas och drivas bort. Nu föreslår Transportstyrelsen att människor med npf-diagnos inte ens skall kunna lämplighetsprövas för lokföraryrket, likt när homosexuella par tills helt nyligen inte ens tilläts ansöka om att adoptera. Inte ens få en chans att bevisa sin lämplighet.

Lokföraren Torolf Jansson har varit lokförare i 28 år. När hans barn genomgick en neuropsykiatrisk utredning kände han, som många föräldrar, igen sig och genomgick sedan en egen utredning. Han fick diagnosen Aspergers syndrom – en typ av lätt autism kan man säga, då man är minst normalbegåvad. Då stängde Transportstyrelsen av honom från arbetet som lokförare. Nyligen, efter två års avstängning fick han rätt. Transportstyrelsen har dock överklagat till högsta förvaltningsrätten. Det ser dystert ut för Torolf och alla andra lokförare/lokföraraspiranter med diagnos på papper nu.

För Transportstyrelsen föreslår regeländringar så att vi med neuropsykiatriska diagnoser inte ens skall kunna söka om att bli lokförare och prövas i vår lämplighet:

”I ändringsföreskrifterna för både lokförare och för övrig personal förtydligas att ADHD, autismspektrumtillstånd och likartade tillstånd samt psykisk utvecklingsstörning är sådana tillstånd som utgör hinder för trafiksäkerhetsarbete.”


Det är inte så att alla med Aspergers eller ADHD är lämpade att framföra tåg – men det är inte heller så att alla utan diagnoser har den personliga lämpligheten. Att med diagnos inte ens få prövas är den djupaste orättvisan.

Vi sorteras ut direkt – utan att höras.

Vi måste göra något. Samla oss. Strejka? Demonstrera över hela Sverige?

Om alla med npf och anhöriga och outredda personer som tror de har diagnos strejkade skulle Sverige stå still och demonstrationstågen skulle fylla hela städer. Hur många bland forskare, läkare, reklambyråfolk, musiker, författare mm tror ni inte uppfyller kriterierna? Och datorprogrammerare? Haha.. Ursäkta – men Sverige skulle avstanna om diskrimineringen accepteras och sprids vidare.

Vill övriga leva i ett sådant samhälle där människor kan dömas utan rättegång. Guantanamo nästa?

Och nu har tiden backat. För nu är vi med npf nästan där.

Fundera på vilka yrken som kommer drabbas sedan i utrensingen.

Vi är den ny minoriteten. Men vi kanske i själva verket är i majoritet, om alla berörda reser sig och visar att det är fullkomligt oacceptabelt att diskriminera, inte ge samma chans till prövning som alla andra får.

Det har ju fungerat utan anmärkningar för Torolf i 28 år – varför skulle det inte göra det för andra med Aspergers?

Facebookgruppen Torolf – lokföraren där du kan visa ditt stöd.

I ett samhälle behövs alla olika förmågor. Det är det som ordet samhälle betyder. Alla tillsammans."


Transportstyrelsens förslag är diskriminerande, allas lika rättighet att åtminstone bli prövad blir överkörd...

Jag fruktar min sons framtid om det här är det tåg vi är med på - Diskrimineringens tidevarv..

Kram på er alla från en bekymrad medmänniska och mamma ikväll!!!!!!!!!!!!!!

 
ANNONS
 
Ingen bild

mormor och morfar

10 januari 2013 20:24

Jag stödjer er till fullo!
I senaste SEKO-tidningen står en artikel att Torolfs ärende togs vidare av Seko och LO-TCO rättsskydd till förvaltningsrätten,som be slutade att Torolf får fortsätta som lokförare. Detta är i hög grad de fackliga föreningarnas kamp,tror jag,men alla sätt kan ju vara bra.Kontakta kanske ngn journalist,lokala politiker och inte minst era egna föreningar. Kanske diskrimineringsombudsmannen kan stödja er!? Jag hjälper gärna till om jag kan! kram Mormor

 
Ingen bild

AnnaHelena70

10 januari 2013 20:43

Jag har skrivit till våra intresseföreningar centralt. Inget svar men jag hoppas att de tar i frågan...
Kram på er
Anna

 
mariellejohnsson

mariellejohnsson

13 januari 2013 17:53

Menar du att inte föreningarna svarat??
Det här måste tas tag i! Det är helt vansinnigt!
Jättebra inlägg har du skrivit.

Hoppas du inte tar illa upp men jag har missat att du har en npf-diagnos, vilken har du?
Kram!

http://mariellejohnsson.wordpress.com

 
Ingen bild

AnnaHelena70

13 januari 2013 19:26

Hej Marielle!
Nej, det är en bloggerska och en person jag har på FB som skrivit detta inlägg, Victoria. Så jag kan tyvärr inte ta åt mig äran för detta.

Jag har fått svar från Autism- och Aspergerförbundet som kommer att skriva ett remissvar. Förbundsordföranden var också med som expert på Torolfs rättegång, berättade de.

En stor debattartikel har skrivits och skrivits under av flera välrenommerade inom NPF-området under ledning av föreläsare Lotta Abrahamsson. Jag ska hålla utkik efter den och publicerar den och länk till den så fort jag ser den i tryck ;-)

KRAM
Anna

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna - 25 januari 2017 20:25

Jonathan, 13, ville bara ha en tandkräm – då grep främlingar inhttp://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Kxj9o/jonathan-13-ville-bara-ha-en-tandkram--da-grep-framlingar-in    Från djupet av våra hjärtan <3 TACK!    ...

Av Anna - 14 februari 2016 16:07

  TANDOPERATION   Våra erfarenheter av utdragning av tänder eller operation av tänder för Jonathan har varit långt ifrån god.   Jonathan har gått hos Pedodontin, som är specialisttandläkare på sjukhuset för barn som har tandläkarskräck och/...

Av Anna - 31 december 2014 11:35

Jonathan fick världens bästa nyhet igår. Roller coaster tycoon World kommer ut våren 2015 till PC. Ser riktigt häftigt ut:https://www.youtube.com/watch?v=bkYDqYcyEU0   Ha ett riktigt Gott Nytt År allihopa Kram Anna ...

Av Anna - 29 november 2014 13:50

Det har varit en turbulent höst, som på ett sätt gått lättare än jag trodde - för jag befarade det värsta. All personal kring J byttes ut på skolan. T.o.m. hans resurs sedan 6,5 år tillbaka... Det finns mycket att säga om tillvägagångssättet, och d...

Av Anna - 23 augusti 2014 19:30

Follow my blog with Bloglovin

Presentation


Bloggen handlar om autism och IBT, intensivträning. 2010 gav jag ut Boken om Jonathan, en lång väg till diagnos autism
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9163371634

Fråga mig

26 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Annas Gästbok

Följ bloggen

Följ annahelena70 med Blogkeen
Följ annahelena70 med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se