Fråga mig

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

Isabella

20 november 2016 11:20

Hej! Jag har en son på 2,5 år som vi just nu väntar på utredning för inom autismspektrumtillstånd, väntetiden där vi bor är ca 6-9 månader vilket jag tycker är fruktansvärt, min frå ga är: Har du några tips på lättare övningar som vi kan börja med för att hjälpa sonen på traven lite, känns som allting bara handlar om att vänta hela tiden medan vi ser att hans besvär blir tydligare ju äldre han blir. Mvh en mamma som är trött på all väntetid

Anna

25 januari 2017 20:22

Hej Isabella!
Jag har tyvärr inte haft så mycket tid med bloggen så jag såg din fråga först nu.
Ja, jag föreslår att antingen inköpa min bok om Intensivträning eller Gun-Louise Lyréns bok: http://www.autismkonsult.com/Swe.html
"Lära sig lära" som också är handfast.
Jag tycker också att Hanenlogopederna har mycket gällande språk och tal som är bra:
http://www.hanen.org/Programs/For-Parents/More-Than-Words.aspx
likväl som Kommunicerande samspel
www.appelklyftig.com/samspel
http://jamesdmacdonald.org/Articles/MacDonaldStart.html
MVH
Anna

 
Ingen bild

Mila

13 januari 2016 21:24

Hej, Saknar din blogg, kommer du att fortsätta skriva? Det är få som har sådan kompetens och entusiasm som du, du verkligen inspirerar.

/Mila

Anna

13 januari 2016 22:25

Hej!
Tack Mila!
Jag har inte riktigt hunnit med mig i takt med att Vårdbidragsboken sålt så pass bra.
Det borde jag nog - skriva alltså ;-)
TACK och hoppas allt är bra med er!
Kram
Anna

 
Ingen bild

Monica

9 februari 2015 09:55

Hej Anna!

Vår son är 2,5 år och under utredning för autism. Vi har redan beställt manualen "intensivträning för små barn med autism" och startat övningar. Det har gett bra resultat, framförallt ADL övningar. Det är svårare med de sociala övningarna, även om han är bättre på det nu än innan träningen. Jag har två frågor.

1. Vi frågade psykologen på BUP när de gjorde djupintervju med oss föräldrar, ifall vår son kan ha en utvecklingsstörning eller inte, då vi vet att det avgör mkt hur snabbt och bra IBT träningen går. Psykologen menade att såklart att det inte går att säga så här tidigt, men om hon skulle göra en bedömning idag, så skulle hon inte tro det baserat på det hon vet. Hon sa att vår son är väldigt bra både grov och finmotoriskt.Han är nyfiken på nya saker. Psykologen menade också att det brukar alltid finnas ngn liten not om misstanken om utv.störning i journalen, men hon har inte hittat det någonstans i vår sons fall. Min fråga till dig är, kan detta stämma enligt din erfarenhet, och därför också vara en anledning till att han responderar så bra på IBT träning redan, att han har lätt att ta till det?

2. Vi bor i Lund, i Skåne, och vet att vi kommer komma i kontakt med habiliteringen ifall det blir en diagnos. Men vi skulle redan nu vilja komma i kontakt med någon som skulle kunna fungera som en assistent för vår son några timmar i veckan. Som alltså tränar IBT med honom framförallt på vardagar, utöver det vi gör med honom. Har du tips på var vi skulle kunna hitta en sådan person här nere? Vi har kontaktat banyan center i sthlm för att fråga om de har kontakter här nere via partners, t ex psykologpartners som de jobbar ihop med, men ingen på psykologpartnerns i Skåne är IBT specialiserade.

Tack på förhand!

Anna

9 februari 2015 14:16

Hej Monica!
Tack för dina frågor. Jag kan inte uttala mig om utvecklingsstörningen. På min J gjorde de en ytterligare utvecklingsbedömning innan skolstart för att vara på säkra sidan. Min J hade ingen utvecklingsstörning, däremot en mycket ojämn begåvningsprofil. Det sa psykologen var typiskt vid autism, och inte ovanligt alls för den gruppen.
Jag har samma upplevelse som du, att det gör att han kanske har lättare att ta till sig IBT-träningen. Och det är ju bara positivt :-)
Vad gäller fråga 2 så har jag inte något bra svar. Vår psykolog i IBT-teamet är ju verksam privat i Göteborg så det är det enda område jag kan rekommendera någon till. Jag föreslår att du kommer med i IBT-gruppen på FB och frågar samma fråga där. Där finns många engagerade föräldrar, och också kunskap från många olika delar av landet (samt en hel del bra tips, material etc).
Länk till FB-gruppen:
https://www.facebook.com/groups/550360054977054/
Om du har mer personliga frågor får du jättegärna maila mig på jonathanmamma@hotmail.com

 
Ingen bild

Maribelle

13 juni 2014 17:33

Hej
Jag hamnade här efter att min pojk som blir tre nästa vecka, fick diagnosen Autism. Detta är tungt, och vi känner oss så hjälplösa. Blev jätteintresserad av IBT dock och hoppas att det finns en sådan terapiform i göteborg! Ska man söka det själv? Sedan så vill jag hemskt gärna läsa några av böckerna du rekommenderat (inkl din egna), har du några till försäljning där hemma tro?
Tack för en väldigt inspirerande blogg!

Anna

13 juni 2014 18:57

Hej!
Grattis till diagnosen!
Tack för de fina orden om bloggen!
Ni har möjlighet att få hjälp, Västra Götalandsregionen (som vi också tillhör - vi bor i Borås) har IBT, hör dig för med habiliteringen. Vi visste ju om att det fanns IBT-träning och frågade efter det direkt när remissen kommit fram till habiliteringen. Ring och fråga!
Mina egna böcker har jag till försäljning. Du kan få alla tre för 400 kr + frakt, eller som e-böcker (pdf) för 150 kr. Livet Annorlunda - bloggboken får du på köpet! Maila mig på jonathanmamma@hotmail.com för närmare och mer personlig info. :-) De andra böckerna och medierna kan vi diskutera och det finns goda möjligheter att låna de andra annars via fjärrlån på biblioteket.
Du får jättegärna ställa frågor om diagnosen, vår träning och annat kring autism om du vill!
Jag kan också rekommendera några bra Facebook-grupper, slutna, för oss som har barn med autism&/tränar IBT.
Stor kram
Anna

 
Ingen bild

Lotta

29 april 2014 22:45

Hej! Råkade snubbla in på din blogg, när jag letade info om "att ge mitt barn d- vitamin, som har atuiska drag i inlärningen" Jag hade hört eller läst någon stans att det skulle vara bra för autistiska barn. Hittade bara massa info om att ta d-vitamin i förebyggande syfte under graviditet. Men!! så blev jag så glad när jag halkade in här hos dig! För det var just det jag letade efter! Att ge mitt barn med autistiska drag D-vitamin, som medicinering. Letade just efter om det fanns andra föräldrar som också har upplevt posetiva tecken på att det verka fungera.Dock ska jag säga att jag började faktiskt ge mitt barn D-vitamin och informerade honom att det var det. Att det var bra för att vi i Sverige oftast lider brist på det mm. Jag gav honom D-vitamin på morgonen innan skolan. Höll på i ca en månad att ge D-vitamin till honom. Märker med tiden att han blir väldig noga med att ta sin D-vitamin varje morgon!! Men plötsligt en morgon hade jag missat att köpa ny D-vitamin, så jag sa att jag skulle köpa ny ,när han frågade var dom var på morgonen. Tyvärr glömde jag köpa nya, det kanske tog tre dagar innan jag köpt nya! Under dom dagar frågade han hela tiden. Har du köpt ny D-vitamin, har du köpt ny D-vitamin! Då gick det upp för mig, det måste ha hjälpt honom. På det sättet han va på och frågade hela tiden under den perioden jag tyvärr glömde köpa nya. Det var nåt eller är något bra med D-vitaminet…… , skönt att höra att det finns andra föräldrar som har upplevt att D-vitamin funkar posetivt! Hälsning Lotta

Anna

1 maj 2014 08:18

Så fantastiskt roligt att höra! Jag tycker D-vitaminen har hjälpt min son jättemycket, och jag har, efter konsultation med en vän som är sjuksköterska och själv tar höga doser av D-vitamin, gått upp till 5000 enheter som han får varje dag. Skönt att han själv förstår att han behöver det, där är inte min Jonathan. Däremot märks det på honom när han inte fått det :-)
Positivt att höra!
Stor kram till er bägge
Anna

 
Ingen bild

Mel

19 oktober 2013 18:11

Hej
Kan man köpa boken hos er?

Anna

19 oktober 2013 19:39

Hej!
Jag har tre böcker till försäljning - "Jonathan - (inte) som andra barn?", "Intensivträning i praktiken för två pojkar med autism" samt "Vårdbidrag". Pris för alla tre är 400 kr och separata böcker från 149-169 kr. Vårdbidrag går också att köpa på Adlibris, Bokus och Vulkan:
http://www.adlibris.com/se/bok/vardbidrag-en-hjalp-pa-vagen-for-dig-som-ska-soka-vardbidrag-9789163704024
Den här bloggen finns också utgiven som bok - "Livet Annorlunda".
Maila mig på jonathanmamma@hotmail.com för mer info och beställning.
Soliga hälsningar
Anna

 
Ingen bild

Angelica

29 april 2013 00:36

Hej. Jag har ett dilemma. Min dotter fick diagnosen atypisk autism för ca 1, 5 år sedan. Hon blir i sommar 6 år och funderingar om skolstart finns. Hon är social och tycker om att leka med andra barn. Hon har svårt med tal och de gjorde nyligen en språkbedömning där hon hamnade som 4 åring. Hon har koncentrationssvårigheter. Vissa saker förstår hon inte och andra är hon bättre på. Hon har resurs på dagis som tränar ca 5 timmar i veckan med henne. Vi har möten med hab 1 gång i månaden. Hjälp av logoped har varit dåligt. Hon har aldrig gjort någon begåvningstest utan hab vill vänta till inför skolstart. Hon ska gå på vanlig förskoleklass. Nu har hab sagt att de vill hon ska gå kvar på dagis ett år till för att utvecklas mer. Vi som föräldrar är lite oense. Hon själv vill börja skolan men jag vet inte om hon riktigt förstår vad det innebär. Min magkänsla säger att hon ska få chansen men jag vet inte hur det ser ut med resurs i skolan och svårt att bedöma hur hon är begåvningsmässigt. Jag är rädd. Har du något tips att ge mig?

Anna

29 april 2013 13:12

Min Jonathan gick ett extra år på dagis och vi har aldrig ångrat det. Med det så fick han en lång inskolning och hann träna ett år extra ibt också! Och han var mycket mer mogen efter det året!

 
Ingen bild

Nina

31 mars 2013 22:28

Hej!!
Läste ditt inlägg om AD-dropparna och att du skulle prova en högre dos.
Har du hunnit testa och i så fall: hur har det gått??
Låter intressant då jag har en son på 12 år med högfunktionerande autism..
Nina

Anna

1 april 2013 12:08

Hej!
Jo, jag har testat en mycket högre dos. Denna:
http://www.svenskhalsokost.se/produkter/d3-vitamin?gclid=CLeZlJ2bqbYCFfCXcAod9gMATA
Det är 2000 enheter i den.
Och ja, det fungerar otroligt bra. Skolarbetet går över all förväntan bra, han är glad, vill gå till skolan, är mycket gladare. Jag vet inte vad jag ska säga, men visst tror jag att det har spelat roll i den utveckling vi sett den sista tiden.
Soliga hälsningar
Anna

 
Ingen bild

Kattis

27 februari 2013 14:42

Hej, kan man bli promptberoende? Om ja hur tränar jag bort det? Tacksam för råd.

Anna

27 februari 2013 20:29

Du försöker minska promptandet i små små steg. Och svaret på det är ja. Många tror att det är beroende på att barnen är bekväma. Jag och min man har diskuterat detta mycket och kommit fram till att allt detta som vi "kräver" och bara att vara i vår värld tar SÅ mycket energi, så de försöker spara in på den på alla håll de kan.
Så rent praktiskt så gör man så att man utmanar på andra sätt, pushar litet mer, promptar litet mindre. På det viset får man så småningom en utveckling som är jättepositiv. Tänk på att ge BRA belöning för minskad prompt också. Så att det lönar sig!
Kram och lycka till - maila om du vill ha mer personliga råd:
jonathanmamma@hotmail.com

 
Ingen bild

Fredrik

4 september 2012 01:59

Hej!
Jag har gift in mig i en familj i England där det finns en autistisk son på 11 år. Han kan inte prata men använder några enkla tecken, mest "jag vill ha" och "kex". Vi har honom fredag till måndag och pappan och hand nya har honom i veckorna när han också går på en specialskola dör han erhåller en form av utbildning som nog rätt mycket liknar ibt.

Saken är den att sonens autism är väldigt grav och ingen av de metoder som prövats ( son rise till exempel) har givit något egentligt resultat. Hans beteende är väldigt främmande och märkligt utan någon respons på omvärlden och det är klurigt att försöka engagera honom i någon form av träning. I själva verket känns det som om helgerna går åt till att försöka överleva snarare än att utveckla honom. Och då blir det negativ feedback till honom istället för positiv.

Han sover i ett rum helt utan saker och med en dörr han inte kan öppna själv. Ibland måste vi stänga in honom där under dagtid om han är våldsam eller om vi helt enkelt inte har nog med händer (vi har tre andra barn också).

På det hela taget är jag djupt missnöjd med situationen och jag vet inte hur vi kan förbättra den. Vi har inga ekonomiska möjligheter att hyra in hjälp (pappan har vårdbidraget) och sonen kräver verkligen uppsyn och utbildning varje minut.

Så kort sagt: har du några råd?

Anna

4 september 2012 10:57

Hej Fredrik!
Jo, jag har massor av råd, och idéer på vad man skulle kunna pröva. Egentligen behöver jag veta litet mer om honom och vad ni hittills provat för att kunna ge adekvata råd och idéer. Kan du maila mig på jonathanmamma@hotmail.com ? Jag kan skicka dig en hel del material också den vägen, på sånt som jag själv och Irene K (som jag skrev boken om IBT tillsammans med) prövat med våra söner för att få igång kommunikation och så småningom tal... För er är ju också situationen en annan - att få vardagslivet att fungera i någon mån och komma till positiva förstärkare snarare än negativa bestraffningar...
Hör av dig till mailen ovan så fortsätter vi diskussionen där :-)
Vänliga hälsningar
Anna

Presentation


Bloggen handlar om autism och IBT, intensivträning. 2010 gav jag ut Boken om Jonathan, en lång väg till diagnos autism
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9163371634

Fråga mig

26 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Annas Gästbok


Skapa flashcards