Senaste inläggen

Av Anna - 13 augusti 2011 10:29

Föräldraskap är en plikt, vilket kommer att kräva dig att lära och utveckla nya färdigheter i alla led. Och detta förutsätter en större höjd om du är föräldraskap ett autistiskt barn. Barn med autism inte kan hitta ett sätt att uttrycka sina behov eller känslor. Och folk runt omkring dem inte kan sond djupare in i deras "väl inhägnad" sinnen! Men hur kan livet gå vidare utan någon social interaktion eller kommunikation? Uppmuntra ditt autistiskt barn att engagera sig i lek-aktiviteter kan hjälpa honom att övervinna detta meddelande gap över tid.

Treating Autism the Game Way!

Hålla din autistiska barn som deltar under en längre tid är verkligen en uppgift och en utmanande upplevelse. Det finns sätt som kan hjälpa ditt barn att engagera sig aktivt i spel och roliga spel. De flesta autistiska barn visar intresse för musik och olika ljud. De älskar också att vara fysiskt aktiva. Det är viktigt att hitta åldersanpassade leksaker och spel till din autistiska barn som kan hjälpa honom utveckla färdigheter inom området interaktionsdesign, umgås med kamrater och reagera på andra.

Lämpliga spel för ett autistiskt barn (upp till 2 år)

 • Olika konsistens bollar kommer att hjälpa ditt barn lära sig att plocka upp bollen, utforska texturer, kasta och fånga.
 • Låt honom leka med bubblor och det kan vara en utmaning för honom att spränga dem också.
 • Stapling leksaker hjälpa till att bygga ett barns öga-hand koordination och tillåta honom att identifiera olika former och storlekar. Dessa leksaker kommer också att lära honom att ordna saker i fallande och stigande ordning.
 • Block kan hålla ditt barn sysselsatt i timmar. Han kan finna ett verkligt intresse stapling och skapa strukturer.
 • Stora lastbilar, vagnar och andra åkbara fordon kan vara roligt för ditt barn som de kommer att tillåta honom att utforska sin omgivning.

Lämpliga spel för din autistiskt barn (från 2 till 4 år)

 • Pussel ska bli intressant för ditt barn när han kommer att gilla matchande objekt.
 • Ge honom färger och olika former för att matcha.
 • Musikaliska leksaker som kan spelas är till hjälp för att förbättra sin motorik. Hearing olika ljud kommer att hjälpa honom att skilja mellan dem.
 • Gift ditt barn en trehjuling med handtag tryck. Den ger en känsla av oberoende till barnen. Hjälp honom att styra den.
 • Barn fortsätter att älska att spela med block även när de blir äldre. Det ger dem möjlighet att skapa olika strukturer på ett innovativt sätt.
 • Uppmuntra ditt barn att använda "dra och ta bort" styrelser. Förskolebarn älskar att rita och ett drag-och-radera ombord kan bidra till att stimulera deras fantasi och motoriska funktion.
 • Ge honom sand, målarfärg, kritor och pärlor att göra det möjligt för honom att utveckla sin motorik och att utforska sin kreativitet.
 • Köp honom uppstoppade djur och dockor. Dessa kan verka som keliga följeslagare för ditt barn.

Lämpliga spel för ett autistiskt barn (över 5 år)

 • Köp honom tangentbord spel. Programmet som gör ditt barn att använda ett tangentbord och en dator monitorcan undervisa honom om orsak och verkan och kan tillåta honom att experimentera med tekniken.
 • Involvera honom med brädspel. Enkel, åldersanpassad brädspel som "Connect 4" är ett utmärkt sätt att engagera autistiska barn att leka med andra.
 • Motivera honom att engagera sig i konsten aktiviteter. Konst aktiviteter som teckning eller inrätta ett staffli kommer att njuta av din autistiska barn.
 • Spelar utanför är ett annat bra sätt att hålla ett autistiskt barn inblandade med andra.Lekplatser med rutschkanor, gungor och saker att klättra är särskilt populära.
 • Ge honom ett halsband för beading.
 • Låtsas spela kan också vara kul med dockor, hus docka, kök lek och fester te.

Se till att du håller ett öga på ditt barns speltid och leksaker. Se till att leksakerna inte är vass, vassa eller spetsiga. En leksak eller ett spel som börjar som en fascination för ett autistiskt barn kan snabbt bli en dominerande besatthet, en karakteristisk autism symptom. Så det är ditt ansvar att ange några tidsgräns för ditt barns lek och att låta honom utforska olika sätt att ha roligt.

VIKTIGT: Detta är en maskin som översatt sida som tillhandahålls "i befintligt skick" utan garanti. Maskinöversättning kan vara svårt att förstå. Se den ursprungliga engelska artikeln när så är möjligt.Read more: http://www.lifemojo.com/lifestyle/behandla-autism-spelet-way-127312317/sv#ixzz1UtdgBMsb

ANNONS
Av Anna - 12 augusti 2011 20:15

Autism vanligare hos barnbarn till kvicksilverförgiftade!

Under första delen av 1900-talet förgiftades många spädbarn av kvicksilverhaltigt tandpulver (Pink Disease – se nedan) som slutade användas på  1950-talet. Nu visar det sig att det är sex gånger vanligare med autism hos barnbarn till offren än hos den övriga befolkningen, enligt en studie vid Swinburne University i Australien på 522 överlevande*: mercury-linked-to-autism 
Gener + miljö
Enligt forskarna visare studien att autism orsakas av en kombination av genetiska faktorer och miljöpåverkan, dvs nedärvd känslighet för kvicksilver och exponering för metallen.


Läs mer på http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=19328


Lika intressant är detta:

http://www.youtube.com/watch?v=v_D7GBU4QZs


D-vitaminbrist en orsak till autism, eller saknas det en del D-vitamin för våra barn generellt?? Så glad jag är att jag fortsätter att ge D-droppar till Jonathan efter tips av en mamma!


Intressant!


Kram

Anna

ANNONS
Av Anna - 11 augusti 2011 21:41

För alla er som har barn med språkstörning, med eller utan kombination autism och intensivträning så kommer det bra produkter på Serholts förlag:

  Hitta Ljudet

Hur många ljud finns i ordet?

Detta spel går ut på att räkna antal ljud i ord för att så småningom kunna identifiera ljuden och koppla ljud med bokstav. Spelet innehåller bildkort med olika ordlängder samt röda och blå markörer att lägga under bilden. De blå markörerna används till konsonanter och de röda till vokaler. Spelarna drar var sitt kort och lägger markörer efter antal ljud som ordet innehåller. spelet går att spela med eller utan tävlingsmoment. Handledning medföljer.   Som det låtter

Efterlikna världens alla ljud!

Med detta spel tränar du artikulation i lekens form. Här ska du härma olika ljud - från djur, människor, fordon och annat. Spelarna tar sig runt på spelplanen och drar bildkort under spelets gång. Bildkortet visar vilket ljud som ska efterliknas. Hur låter en tuta, en orm, ett tåg, en prutt eller en puss? På ett roligt sätt tränas svårproducerade ljud som p, b, d, t, r, s och så vidare. Tre olika spelvarianter presenteras i den handledning som medföljer.


https://www.serholt.com/produkter/svenska/sprakforberedande/Som-det-later/


Jag tror det blir beställning av den sista till Jonathan.


Vi har fått remisstid till Mun-H-center i Göteborg för Jonathan nu! Tyvärr var vi tvungna att flytta första tiden då bilen är inne på lagning då, så tiden blir först i oktober.


Kram alla

Anna

Av Anna - 2 augusti 2011 21:49

Om någon av er är intresserade av att köpa intensivträningsboken

https://www.vulkan.se/Presentation.aspx?itemid=48958

 

till ett mycket förmånligt pris, dock med tryckfel  (alla citationstecken är utbytta mot polska S med tak över, men i övrigt finns allt material med) så kontakta mig på mail: jonathanmamma@hotmail.com eller via kontaktformuläret på www.autismstodet.se


Pris: 25 kr per bok + frakt på 36 kr.

Jag har 20 exemplar som är feltryckta.

Med paketet kommer en faktura som ska betalas inom 30 dagar.


Soliga hälsningar


Anna

Av Anna - 2 augusti 2011 21:47

Tja, rubriken hänvisar alltså till intensivträning, IBT, som bedrivs på en förskola i Stockholm. Här kommer länk till artikeln:


http://www.lararnasnyheter.se/specialpedagogik/2010/09/07/tillampad-beteendeanalys-allt-vanligare-metod-barn-autism


Jippi!!!!!!!!


Kram alla från

Anna

Av Anna - 21 juli 2011 22:59

Nu på semestern får man verkligen känna av Jonathans nyfunna vilja. Jag ska inte säga att varje dag är en diskussion och en viljekamp men vissa dagar känns så. Och han är verbal nog att säga ifrån men inte tillräckligt verbal för att alltid kunna förklara hur han VILL ha det... Det gör att det blivit en hel del konflikter. Som när han skulle försöka förklara för mig på ICA-affären att han ville att jag skulle visa honom hur man tar bort varor från scannern, för att han ville scanna in dem själv... Käre nån... Gråt, skrik och stampande i golvet... Mycket nära att vi bara lämnat varorna och gått därifrån...


Hans självständighet har dock lett till vissa saker - jag får inte bygga själva legot längre - han KAN SJÄLV. Så här är bilder på legot han köpte idag på Toys'R'us - lastbilen med samma namn (som han byggt HELT själv):

   

SER ni viljan i de ögonen?! Jag KAN SJÄLV!!!


Kram alla från en (smått utarbetad på semestern) sommarledig

Anna

Av Anna - 11 juli 2011 10:56

Här kommer litet fler IBT-bilder av vad som vi  använt i vår träning:

Avancerad övning - Yrken

 Olika saker  i hemmet. Klippte ut och satte på respektive

                                     möbel/pryl

   Ord och bild - para ihop

  Motsats-boken

 Greppvänlig sax - från  Sica tror jag

Måla och räkna. Glöm inte att träna finmotoriken, som många av de här barnen har svårt med. Efter timtals träning kan nu Jonathan skriva bokstäver och rita/måla, men det har  tagit tid. Det är också en av målen i svenska att kunna skriva...

 Tom spelplan - vårt kära IBT-team gjorde det åt oss, plastat. Här kan man använda praxisbilder, rörelsemoment - (hoppa när du kommer på den och den rutan) eller som i Jonathans fall - förstärkning. Klara av en  ruta och få en stjärna/stickers där och i mål sätter man exempelvis en leksak eller aktivitet. Om ni är tidigt i träningen tänk på att en tärning kan vara svår att bemästra. Finns tärningar i små rundlar som man trycker på för att den ska slå sig själv. Finns också stora tärningar som kan vara lättare. Se mer på http://www.lar-lek.se/speltarningar.html 

Där finns också  "tysta tärningar" som kan vara bra för ljudkänsliga. Pröva att slå 5 tärningar mot metallbord - ganska högt ljud för den  ljudkänslige :-)

          Flera ord saknades i Jonathans ordförråd och vi har använt några olika pekordböcker av olika slag. Skadar inte att kolla upp

 Avancerad övning - vilka saker hör ihop - trummor och trumpinnar, spindel  och  nät, tandborste och tandkräm. Använd med fördel riktiga saker eller leksaksvarianter av saker först för att  sedan gå över till bilder. Bilder  kan vara för abstrakt.

 Stort-litet tåg, flygplan etc. Lägg lika etc.

   Smileys för att öva känslor 

 Våra aktivitetsbilder som vi från  början hade uppsatt på en stor affisch i hallen. De var uppsatta med kardborreband så att man kunde ta loss bilden och ta med den. Här var våra bilar (man åker ju bilen först - kan vara bra med bild på det man gör först - och det kan vara allt från gå på toa-klä på sig-gå ut genom ytterdörren - gå till bilen - bilen...) Får försöka tänka vad som fungerar för just mitt eget barn.

   Fordon av olika slag och båtar m.m

    Förstärkare från BR-leksaker som fungerat länge att arbeta för.


Nu går jag  på semester och är tillbaka om  en vecka eller två.

Glöm inte att det går jättebra  att bygga sandslott, rita siffror och bokstäver i sanden eller fånga små havskräftor i havet och räkna :-) eller på annat sätt få in IBT-träning i sommarens utelekar.


För er som är intresserade av att köpa böcker och/eller få mer information om mig eller min verksamhet - kika in på www.autismstodet.se


Trevlig sommar och lycka till med intensivträningen


Anna

Av Anna - 28 juni 2011 20:30

I ett härligt samarbete så kan ni nu vinna Intensivtränings-boken på Emilys fantastiska hemsida/blogg. Titta närmare in här:

http://www.myperfectbaby.se/?p=1872


OCH LYCKA TILL!


Kram från

Anna

Presentation


Bloggen handlar om autism och IBT, intensivträning. 2010 gav jag ut Boken om Jonathan, en lång väg till diagnos autism
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9163371634

Fråga mig

26 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Annas Gästbok

Följ bloggen

Följ annahelena70 med Blogkeen
Följ annahelena70 med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se